Artikel

Vad är stötvågsbehandling för ED?

Vad är stötvågsbehandling?

Stötvågsbehandling är en icke-invasiv metod som använder lågintensiva stötvågor, en sorts stötvågor, för att behandla erektil dysfunktion. Dessa stötvågor appliceras direkt på huden och stimulerar neoangiogenes (bildning av nya blodkärl) samt endotelproduktion av kväveoxid. Då ökar blodflödet och förmågan att få stånd återfås.

 

Behandlingen är beprövad, vetenskapligt bevisad och förbättrar avsevärt livskvalitén för patienter jämfört med andra metoder.

 

Hur går behandlingen till?

Behandlingen är vanligtvis snabb och enkel. Under en session appliceras stötvågor direkt på huden. Det kan kännas som en mild kittling eller stickningar, men det är vanligtvis inte smärtsamt. En typisk behandlingssession tar vanligtvis bara cirka 15–20 minuter, och vanligtvis 8-12 behandlingar krävs för att uppnå optimala resultat.

 

Vem kan dra nytta av stötvågsbehandling?

Stötvågsbehandling vänder sig till patienter som redan provat medicinering med PDE 5-hämmare (Sildenafil ,Tadalafil). Det kan vara ett effektivt alternativ för män som lider av erektil dysfunktion, oavsett ålder.

 

Kort om tekniken och dess historia

Stötvågsbehandling har sina rötter i medicinsk forskning och användes först för att behandla njursten på 1980-talet. Senare upptäcktes dess potential för att behandla muskuloskeletala problem och till och med för att förbättra sårläkning. Sedan 2010 har stötvågsbehandling framgångsrikt tillämpats för att behandla erektil dysfunktion.

 

Hur används det idag?

Idag används stötvågsbehandling på kliniker över hela världen för att hjälpa män att återfå sin sexuella hälsa och självförtroende. Det har blivit ett populärt alternativ till traditionella behandlingar som medicinering eller injektioner, båda till dem som svarar bra på mediciner men vill helst skippa använda mediciner inför varje samlags tillfälle och till dem som inte svarar bra på medicinering. Det är först nu tekniken lanseras i Sverige.

 

Skillnader mot andra behandlingar

En av de främsta fördelarna med stötvågsbehandling är dess minimala biverkningar och icke-invasiva natur. Till skillnad från medicineringar eller injektioner, kräver stötvågsbehandling inte att man tar några mediciner eller injicerar några ämnen i kroppen. Dessutom har stötvågsbehandling visat sig vara effektiv för många män som inte har haft framgång med andra medicinska behandlingsalternativ.

 

Många män, framför allt patienter under 40 år, har i större utsträckning rapporterat en stark psykologisk påverkan. En nackdel med befintliga behandlingsmetoder som sprutor, pumpar och mediciner är att de måste tas i samband med sexuell aktivitet. Stötvågsbehandling utförs på klinik och effekten består långt efter. Av den orsaken är det den mest diskreta behandlingen. Patienter tvingas inte visa upp sin åkomma vid sexuell aktivitet, utan kan själv bestämma om och när det sker.

 

Ett säkert och effektivt alternativ

Sammanfattningsvis erbjuder stötvågsbehandling en säker, effektiv och diskret metod för att behandla erektil dysfunktion. Genom att stimulera naturliga processer i kroppen på klinik kan stötvågsbehandling hjälpa män att återfå sin sexuella hälsa och självförtroende på ett bekvämt och säkert sätt.

Illustration som visar när stötvågsbehandlingen appliceras på en penis

Källor


Fortsatt läsning

52% av alla män upplever någon gång impotens

Uppskattningsvis har 255 000 män problem med erektil dysfunktion (ED) i Sverige. Det är inte bara vanligt, det är också enkelt att behandla.

Artiklar

Vill du veta mer om erektil dysfunktion och stötvågsterapi?

En man med besvär av erektil dysfunktion håller i ett piller. Bakom honom sitter en kvinna i en säng.

Stötvågsterapi vänder sig till dig som provat olika sorters medicinering men vill prova alternativ. Vi förklarar skillnaderna.

Detaljskiss av hur maskinen till stötvågsbehandlingen fungerar

Behandlingen är beprövad, vetenskapligt bevisad och förbättrar avsevärt livskvalitén för patienter jämfört med andra metoder.

En hand mot ljusblå bakgrund där vita plustecken svävar ovanför handen

Vad är det för vågor? Varför hjälper dom? Den här artikeln förklarar tekniken och hur den fungerar.