Artikel

Vad är stötvågor och fungerar det?

Vad är stötvågor?

Stötvågor är en sorts ljudtryckvågor med hög energi som appliceras på specifika områden av kroppen. I fallet med stötvågsterapi för ED riktas stötvågorna mot svällkropparna i penis för att främja läkning och förbättra blodflödet.

 

Vad händer i kroppen?

Behandlingen startar många processer i de behandlade områdena. Bland annat skapas nya blodkärl och kväveoxid (NO) frigörs i penis, vilket medför att penis sväller mer vilket ger starkare erektion. Dessutom startar stötvågorna både anti-inflammatoriska och anti-fibrotiska effekter plus att de aktiverar stamceller som bygger upp ny, frisk vävnad. Dessa effekter kommer inte omedelbart, utan utvecklas under behandlingen och under veckorna efter avslutad behandling.

 

Resultat

Under behandlingen eller inom några veckor börjar de allra flesta män uppleva en tydlig förbättring med hårdare och längre erektion, erektion på morgonen och större lust. Effekten varar upp till 2 år, varefter ED kan komma tillbaka. Då kan behandlingen upprepas.

Det finns flera olika skalor och formulär (exv. IIEF och EHS) som kan användas för att bedöma effekten av behandlingen. Många vetenskapliga studier har gjorts på många kliniker, i hela världen, som visar att LiSWT är en mycket effektiv behandling när den ges efter korrekt bedömning av orsaken till ED. Studierna har också visat att behandlingen är ofarlig och inte ger bieffekter.

Illustration som visar skillnaden som stötvågsbehandling gör för blodkärl

Källor


Fortsatt läsning

52% av alla män upplever någon gång impotens

Uppskattningsvis har 255 000 män problem med erektil dysfunktion (ED) i Sverige. Det är inte bara vanligt, det är också enkelt att behandla.

Artiklar

Vill du veta mer om erektil dysfunktion och stötvågsterapi?

En man med besvär av erektil dysfunktion håller i ett piller. Bakom honom sitter en kvinna i en säng.

Stötvågsterapi vänder sig till dig som provat olika sorters medicinering men vill prova alternativ. Vi förklarar skillnaderna.

Detaljskiss av hur maskinen till stötvågsbehandlingen fungerar

Behandlingen är beprövad, vetenskapligt bevisad och förbättrar avsevärt livskvalitén för patienter jämfört med andra metoder.

En hand mot ljusblå bakgrund där vita plustecken svävar ovanför handen

Vad är det för vågor? Varför hjälper dom? Den här artikeln förklarar tekniken och hur den fungerar.